Bestuurlijke samenwerking gebruik restwarmte campus-datacenter Zeewolde

Foto: Pixabay

De gemeenten Zeewolde en Harderwijk willen met de provincies Flevoland en Gelderland samenwerken om te onderzoeken of restwarmte van datacentra hergebruikt kan worden.

Bestuurlijk samenwerking

Aanleiding is een melding van een Amerikaans High-Tech bedrijf dat zich eind 2019 bij de Gemeente Zeewolde heeft gemeld voor de vestiging van een datacentrum. De wettelijke aanvraag procedures lopen hier momenteel voor.

Regionaal benutten

Bij de komst van het campus-datacenter kan restwarmte opnieuw worden gebruikt

Gezien de grote hoeveelheid restwarmte die beschikbaar kan komen, ziet de gemeente Zeewolde dit als een regionale kans. Daarom is voor de opgave de samenwerking gezocht met de gemeente Harderwijk en de provincies Flevoland en Gelderland. Beide gemeenten en provincies zien kansen om de restwarmte te hergebruiken en af te zetten in een regionaal warmtenet. De gemeenten Harderwijk en Zeewolde en de provincies Flevoland en Gelderland starten een haalbaarheidsonderzoek hiernaar. Het doel is om in 2021 een ontwikkelplan voor hergebruik van restwarmte op te stellen, inclusief een onderzoek naar de (financiële) haalbaarheid.

Harderwijk werkt ook al aan de ontwikkeling van het open warmtenet

De gemeente Harderwijk neemt ook deel in het project. De warmte potentie uit het datacenter biedt een kans om naast het te ontwikkelen open warmtenet voor het Waterfront, ook andere wijken en buurten van duurzame warmte te voorzien.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Cookieinstellingen