Wie heeft het CDA gevonden? 

Foto: Hay Kanen/Wikimedia

Wie heeft het CDA gevonden? 

Bij de laatste raadsvergadering in Zeewolde op 17 december waren we de complete CDA-fractie zomaar kwijt. Hoe is het mogelijk dat een hele raadsfractie niet te vinden is geweest? Het antwoord was eigenlijk net zo makkelijk als de vraag: Het is 2020 en de tijd van het SARS-CoV-2 virus (Corona / Covid, u kiest maar een naam) en dus vergaderen we digitaal. 

Nu is het wel zo, dat als men gaat vergaderen, of in de raadszaal, of in The Lux of thuis en digitaal, is het wel verstandig om vóór dat de vergadering begint, samen hetzelfde af te spreken waar men gaat zitten. Dat is een stuk makkelijker voor het praten en daar draait het bij vergaderen tenslotte om.

Het CDA had de wens uitgesproken – de vraag tegen wie, wordt nog nagetrokken – om digitaal te vergaderen, zoals in feite eerdere vergaderingen ook is gebeurd. Echter de rest van de gemeenteraad had dan nog niet door.

Fractievoorzitter van het CDA, Bouwe van de Weide, heeft aangegeven dat gezien de flinke toename van het aantal besmettingen veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus en de verscherpte maatregelen die landelijk waren afgesproken, het onverantwoord is om in een grote groep te vergaderen.

En terecht, conform de afspraken die het kabinet met een ieder had afgesproken op de nationale tv, moet zoveel mogelijk thuis gewerkt worden en alleen als het niet anders zou kunnen, zou men naar het werk kunnen. Maar dan alleen voor werk dat niet anders dan ‘op de zaak’ zou kunnen voor personeel dat met bepaalde zaken, zoals zorg, bescherming, bewaking, supermarkt echt nodig is.

Maar volgens mij hoort daar een gemeenteraad compleet NIET onder. Echter volgens burgemeester Gorter – en tevens een meerderheid in de gemeenteraad – is gekozen voor een ‘fysieke’ vergadering vanwege – let op! – een uitgebreide agenda.

Nu is de vraag of dit past in het feit van “als het niet anders kan’ om niet digitaal te vergaderen en dus om onder de nationale regels uit te komen. Ik durft het te betwijfelen, ondanks de woorden van Rob Smeets van Zeewolde Liberaal, die memoreerde dat fysiek vergaderen, in het belang van de democratie, toegestaan is door de overheid.

Als ik dit verhaal van een afstand bekijk, zou ik zeggen dat de gemeenteraad een voorbeeldfunctie heeft en moet aangeven wat van belang is om het virus te stoppen en ook met een uitgebreide agenda kan men digitaal vergaderen. Het is alleen een kwestie van discipline en dit is zeker in deze tijd van groot belang.

Cookieinstellingen