Carbidschieten, een traditie in vooral het Oosten van het land

Foto: Emmen Nieuws

Carbidschieten, een traditie 

In een aantal gemeenten heeft men voor Oud en Nieuw besloten om het Carbidschieten niet door te laten gaan of beter gezegd: verboden, echter in Zeewolde had de gemeente toch besloten om dit festijn door te laten gaan. En terecht !

“ … Het schieten met carbid hoort bij Oud en Nieuw … “ stond te lezen in de lokale media Zeewolde Actueel. En terecht, het is een traditie voor Nederland en haar inwoners. 

In een artikel aangeboden aan barneveld.nieuws.nl is al eerder aangegeven dat deze gemeente het Carbidschieten en vreugdevuren had verboden vanwege de Corona verboden. Echter toen er oppositie optrad, ging het gemeentebestuur door de knieën en gaf aan dat men alleen met Carbid mocht schieten op het eigen erf en dan nog alleen in het buitengebied.

Burgemeester Gorter van de gemeente Zeewolde had wel toestemming gegeven, sterker nog, de burgemeester was zelfs zelf aanwezig bij het schieten van Carbid. Natuurlijk heeft de gemeente regels ingesteld, zoals vooraf melden, de regels in het kader van Corona onderhouden, maar het schieten ging dus wel door. Dit in tegenstelling met andere gemeenten.

Maar het belangrijkste was in feite de eerste regel van het artikel van Zeewolde Actueel, dat het schieten met Carbid bij Oud en Nieuw hoort. Er zijn een aantal zaken in Nederland die behoren tot de traditie en daar moet men toch wel een beetje bescherming aan geven, ondanks veranderingen in het land.

In Zeewolde is deze traditie veilig verlopen en zelfs onder de regels van Corona. Dus kan men alleen maar hulde geven aan diegenen die het schieten met Carbid hebben uitgevoerd, toezicht hebben gehouden, maar vooral aan de gemeente Zeewolde die een Nederlandse traditie in ere heeft gehouden.

Cookieinstellingen