Op het gemeentehuis is op 25 april een informatiebijeenkomst gehouden met de naam ‘ “St” oplichten’. De bedoeling was om de bezoekers bewuster te maken van digitale fraude en oplichting.
Digitaal wijkagent van Zeewolde
Daarnaast was er in maart een bericht over Karin op Facebook. Eind februari gaf Karin op Facebook aan dat ze zichzelf digitaal wijkagent van Zeewolde mag noemen. De maanden daarvoor heeft ze zich ingewerkt in social media accounts en het verdiepen in de benodigde kennis en verschillende systemen. Ook op Instagram is digitaal wijkagent Karin te volgen.
Digitaal Wijkagent Karin kijkt wat er zich afspeelt op de sociale media, op de lokale nieuwssites, net als op de internetforums. Het doel is om signalen over problemen op te sporen. Hierbij kan men denken aan oplichting, bedreiging en pesten online.
“St” oplichten
De gemeentelijke site gaf aan dat er een aantal belangrijke tips zijn gekomen uit de informatiebijeenkomst. De site geeft aan dat er 5 belangrijke tips zijn, die beginnen met het nooit geven van de persoonsgegevens aan onbekende personen.
Hierbij moet men denken aan naam, adres, woonplaats, telefoonnummer. Daarnaast moet men opletten als men onverwacht een verzoek of vraag krijgt van een onbekende persoon die zaken wil doen. Niet op ingaan.
Digitaal
Op het moment dat men een linkje of een sms-je krijgt met een link, klik hier niet op, als het van een onbekende persoon is of men de persoon niet vertrouwt. In eerste instantie eerst alles rustig en aandachtig doorlezen en controleren.
Een andere tip is, dat een bank nooit zal vragen om geld over te maken. Daarnaast is het verstandig om zichzelf, de identiteit en digitale bezittingen met een wachtwoord af te schermen.
Tegenwoordig kan men nieuwe technieken gebruiken - zogenaamde biometrische kenmerken - als vingerafdrukken of gezichtsherkenning. De gemeente zal in het najaar een nieuwe informatiebijeenkomst organiseren, waarvoor later de datum en de locatie bekendgemaakt wordt.
(Bronnen: Gemeente Zeewolde, zeewolde.nieuws.nl)