De fractie van de ChristenUnie in de gemeenteraad van Zeewolde heeft vragen gesteld aan het college naar aanleiding van de oproep van Erik Akerboom, die tegenwoordig directeur-generaal is van de AIVD. Hij roept ouders op om samen met hun kinderen naar de Netflix-serie Adolescence te kijken.
Adolescence
Volgens de begeleidende brief van de fractie gaat de serie Adolescence over een 13-jarige jongen die wordt verdacht van de moord op een klasgenootje. De AIVD-topman geeft aan dat jongeren verstrikt kunnen raken in een ‘niet-werkelijke’ wereld via social media.
Tevens geeft de heer Akerboom aan dat het internet “de kraamkamer van toekomstige radicaliserende jongeren is ‘’ en is daarom van mening dat ouders en kinderen, maar zeker ook de politiek en de maatschappij in gesprek moeten gaan.
Vragen ChristenUnie
De oproep van Erik Akerboom wordt gedeeld door de fractie van de ChristenUnie en ze spreekt ook daarom de zorgen uit over de invloed van social media op het welzijn, de weerbaarheid en de veiligheid van jongeren. Hierbij wordt gewezen naar ‘verneder filmpjes’ die in Zeewolde zijn opgedoken.
In de vragen vraagt de fractie of het college bekend is met de oproep van de heer Akerboom en of dat het college de zorgen deelt; of dat er een meerwaarde is als ouders en kinderen samen naar de film kijken.
Daarnaast wordt gevraagd naar actieve aandacht binnen het onderwijs aan digitale weerbaarheid, online veiligheid en mediagebruik en tevens wordt gevraagd aan de gemeente hoe jongeren beter begeleid kunnen worden in het online gedrag.
Verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen’
In het verkiezingsprogramma ‘Samen recht doen’ 2022 - 2026 van de fractie ChristenUnie wordt niet of nauwelijks gesproken over het gebruik van Social Media onder jongeren. Daarentegen wordt in hoofdstuk 2.5 wel gesproken over Radicalisering.
Volgens het verkiezingsprogramma ontstaat Radicalisering als personen of groepen ‘opvattingen ontwikkelen die haaks staan op de democratische rechtsorde en bereid zijn daar in de praktijk consequenties aan te verbinden’.
Voorbeeld geven
Niet duidelijk is welke ouders met welke kinderen naar de Netflix serie zouden moeten kijken, daar men voor Netflix een abonnement moet afnemen wat ligt tussen 8.99 euro en 18.99 euro per maand. Niet iedereen kan of wil dit betalen.
Daarnaast is er momenteel weinig vertrouwen in de politiek en dus is het maar de vraag of er geluisterd wordt. Tevens als men een politicus op tv of ergens anders ziet, ziet men eerst zijn mobiel. Het is wel een kwestie van het goede voorbeeld geven.
(Bronnen: Lokale Omroep Zeewolde, Schriftelijke Vragen ChristenUnie, Zeewolde Actueel, ChristenUnie)