Het college van de gemeente Zeewolde heeft een Raadsinformatiebrief naar de gemeenteraad gestuurd met de naam ‘Raadsinformatie ontwikkelen van circulair beleid’. Het college wil de doelstellingen die zijn opgenomen in het Duurzaamheidskompas 2023 - 2030 - wat door de gemeenteraad is vastgesteld - met betrekking tot de circulaire economie verder uitwerken. Voor de begeleiding hiervan heeft de gemeente Bureau 7TIEN ingehuurd.
Circulaire economie
Het college heeft circulaire economie omschreven als een economisch systeem waarin materialen en producten zo lang mogelijk in gebruik blijven door ze te delen, opnieuw te gebruiken, te huren, op te knappen en te recyclen.
De bedoeling van het systeem van circulaire economie is om de levenscyclus van producten te verlengen en om te voorkomen dat grondstoffen verloren gaan. De doelstelling van het Duurzaamheidskompas is 50 procent minder gebruik van abiotische grondstoffen in 2030.
Vertaling doelstelling
Tevens zou de gemeente dan in 2050 volledig circulair moeten zijn. Hoe dit zou moeten - de vertaling van de doelstelling - is nog niet duidelijk voor de gemeente. Tevens wil de gemeente meer rekening houden met circulariteit bij het inkopen van producten.
Dit laatste wordt vereist door de samenwerking met Meerzicht. De opdracht aan Bureau 7TIEN is het opstellen van beleid voor een circulair Zeewolde. Dat beleid is dan voor de inwoners, bedrijven, bouw, grond-, weg- en waterbouw en gemeentelijke organisaties.
Hierbij valt te denken aan afvalscheiding, circulaire inkoop en hergebruik. Daarnaast blijft het recycleplan bestaan. De bedoeling is dat de opdracht loopt van mei tot en met december 2025 en vastgesteld in december. Bij het opstellen van het beleid wordt de raad tweemaal betrokken.
(Bron: Gemeenteraad Zeewolde)