De fractie van de ChristenUnie heeft eerder - 8 april - vragen gesteld aan het college naar aanleiding van de oproep van Erik Akerboom, die tegenwoordig directeur-generaal is van de AIVD. Hij roept ouders op om samen met hun kinderen naar de Netflix-serie Adolescence te kijken.
Adolescence
Volgens de begeleidende brief van de fractie gaat de serie Adolescence over een 13-jarige jongen die wordt verdacht van de moord op een klasgenootje. De AIVD-topman geeft aan dat jongeren verstrikt kunnen raken in een ‘niet-werkelijke’ wereld via social media.
Tevens geeft de heer Akerboom aan dat het internet "de kraamkamer van toekomstige radicaliserende jongeren is" en is daarom van mening dat ouders en kinderen, maar zeker ook de politiek en de maatschappij in gesprek moeten gaan.
Antwoord college
Volgens het antwoord van het college, wordt de oproep van Erik Akerboom gesteund, maar deze staat los van de serie ‘Adolescence’. Dit komt doordat de betrokken ouders de belangrijkste bijdrage geven aan de ontwikkeling van de kinderen.
"Ja, wij ondersteunen de oproep, maar dit staat voor ons los van de serie ‘Adolescence’. We weten immers dat betrokken ouders de belangrijkste bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun kinderen", volgens het college.
Digitale weerbaarheid
De opzet is dat de gemeente nog voor de zomer start met een online game om kinderen tussen 8 en 12 weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Het spel - zoals ook in andere steden wordt toegepast - is HackShield. Dit gebeurt in samenwerking met de politie.
Via de game worden kinderen opgeleid tot Cyber Agents, die zichzelf en de omgeving kunnen beschermen tegen cyber - online - gevaar. In het spel zitten niveaus waardoor ze veel kunnen leren over belangrijke cyber security onderwerpen.
Digitale Media
De kinderen kunnen anderen uitdagen om mee te doen en hun eigen niveaus instellen. HackShield wordt aangeboden aan de basisscholen, waarvan er 4 meedoen. Maar de aandacht voor Social Media begint al eerder.
Volgens het antwoord van het college blijkt uit het nationale Iene Miene Media-onderzoek dat kinderen tussen 0 en 6 jaar al gemiddeld bijna 1.5 uur per dag besteden aan digitale media. Zorgelijk hierbij is dat ze media gebruiken zonder veel toezicht.
(Bronnen: Gemeenteraad Zeewolde, Zeewolde Actueel, zeewolde.nieuws.nl, lelystad.nieuws.nl)