Op de agenda van de gemeenteraad Zeewolde van 3 juli stond een motie van de fractie van de VVD over zogenaamde Plastic Soup. Volgens de bijlage is er een organisatie - The Great Bubble Barrier - die een oplossing heeft ontwikkeld. Volgens de organisatie komt er elk jaar 58 miljoen ton plastic afval terecht in de rivieren in Nederland.
The Great Bubble Barrier
Kleine stedelijke rivieren dragen het meest bij aan de plasticvervuiling in de oceaan. Dit is een vervuiling die de gezondheid bedreigt, de waterkwaliteit verstoort en de infrastructuur beschadigt.
Volgens gegevens van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is The Great Bubble Barrier een Nederlandse sociale onderneming die in 2017 is opgericht. De onderneming heeft een effectieve technologie ontwikkeld.
Een technologie om plastic vervuiling in rivieren te stoppen - voordat het de oceanen instroomt - door gebruik te maken van bubbels. De technologie vangt plastic over de gehele breedte en diepte van rivieren, 24/7, zonder de rivieractiviteiten te verstoren.
Ondertussen zijn op 3 plaatsen in Nederland lange termijn Bubble Barriers geïmplementeerd (Amsterdam, Katwijk, Harlingen) en 1 in Portugal. Er wordt nu gewerkt aan uitbreiding naar nieuwe regio’s en andere landen.
Motie VVD
Volgens de fractie van de VVD is plastic vervuiling in waterwegen een groeiend probleem wat een groot effect heeft op het milieu, de biodiversiteit, de volksgezondheid en de leefbaarheid van Zeewolde en de gemeenten in de regio.
Op 3 juli 2021 zijn diverse maatregelen gestart ter voorkoming van plasticvervuiling, waarbij onder meer gemeld wordt dat de vervuiler betaalt voor het opruimen van zwerfafval. Daarnaast kan de gemeente een vergoeding van het Rijk ontvangen voor de aanpak van plastic vervuiling.
De fractie van de VVD geeft aan dat dit niet alleen een kans biedt om het milieu te beschermen, maar ook een mogelijkheid is om gerichter en effectiever op te treden tegen plasticvervuiling.
Daarom werd voorgesteld om een onderzoek te starten naar de mogelijkheid om plastic te filteren uit de randmeren om te voorkomen dat het de oceanen zou bereiken. Tevens te kijken naar de mogelijkheid van subsidies. In de stukken staat dat de motie is teruggetrokken na een toezegging om mee te geven aan de wethouder.
(Bronnen: Gemeenteraad Zeewolde, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Khamakar News Agency)