Een poel in plaats van een brug

30 apr , 20:15 Natuur
horsterwold stille kern staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer
Horsterwold Stille Kern

Op de site van Staatsbosbeheer is een artikel te vinden 'Boswachterspad Stille Kern’, waarin wordt aangegeven dat men kan wandelen in een vrij gebied, waarbij men een kudde Koninkspaarden kan vinden. Men kan tijdens de wandeling door de Stille Ken de natuur in alle vrijheid ontdekken en beleven.  

Horsterwold
Misschien is het wel een goed bewaard geheim, maar het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa is pas 50 jaar oud, maar is wel ruim 3.700 ha groot en ligt in Zeewolde. Het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa ligt in Flevoland, en wel in het Horsterwold. Het bos - net als het Hulkesteinsebos ernaast - is relatief nieuw.

De Stille Kern Route is een wandelroute naar en rondom een grote natuurlijke plas. Men heeft een prachtig uitzicht op het gebied, vooral vanuit de Tuurtoren en de Vogelkijkhut. De naam komt van de stilte die men kan ‘horen’.     

Brug verdwenen 
In december 2024 gaf boswachter Rob Koetsier dat de brug over de Groenewoudsetocht bij de Stille Kern was verdwenen. En laat het meteen duidelijk zijn dat de brug niet was gestolen, maar gewoon weggehaald omdat er een dam zou moeten komen. 

Het bleek dat de brug in een steeds slechtere staat kwam en dat het tijd werd voor een wel heel flinke onderhoudsbeurt. Door de brug te vervangen door een dam, werd het onderhoud een stuk goedkoper en was het ook makkelijker voor de toekomst, voor andere middelen, zoals een ecokar. 

Zand voor de dam 
Deze week kwam er weer een bericht van boswachter Rob Koetsier over het gebied. Hij gaf aan dat Staatsbosbeheer een brug in het fietspad had ‘vervangen’ door een dam. Het probleem bij de aanleg van een dam is, dat men zand nodig heeft. 

Als men ergens zand haalt, moet men het vervoeren en zorgen dat het op de juiste plaats komt, wat vaak vrij kostbaar is. Maar men kan ook verder kijken en dat heeft Staatsbosbeheer dus ook gedaan. 

Ontstaan van een poel 
Er was best wel zand in de buurt, namelijk in de grond. Dat betekende dat men aan de ene kant zand ergens uithaalt en aan de andere kant de dam aanlegt. Op dat moment ontstaat er een poel waar het zand is weggehaald.   

Een poel is natuurlijk altijd geschikt voor padden en kikkers en vaak ook nog andere dieren en diertjes. Nu blijkt dat de padden en de kikkers de poel reeds  hebben gevonden. En er zijn ook sporen aangetroffen aan de rand van de poel van reeën, damherten, een vos en een das. Dieren die even wat kwamen drinken. 

(Bronnen: Staatsbosbeheer, Zeewolde Actueel, Visit Flevoland, zeewolde.nieuws.nl)