Natuurkamperen bij Staatsbosbeheer

16 apr , 19:05 Natuur
dasselaar zeewolde staatsbosbeheerjpg
Staatsbosbeheer
Dasselaar Zeewolde

Soms komt men van die berichtjes tegen die interessant zijn en die vaak als een blog of column zijn geschreven. Zo heeft een boswachter van Staatsbosbeheer elke week een column in de lokale media. De ene keer gaat het over positieve zaken (zoals kamperen bij de boswachter) en soms gaat het over negatieve zaken (afval in de natuur).

Kamperen bij Staatsbosbeheer
Op het moment dat men gaat kamperen bij Staatsbosbeheer, logeert men bij de boswachter. Staatsbosbeheer heeft zo’n 21 natuurkampeerterreinen in de mooiste natuurgebieden van het land en alle gebieden hebben iets unieks.

Hierbij kan men denken aan midden in het bos, tussen de duinen of vlakbij het water. Zo’n kampeer moment is juist voor de rustzoekers en natuurliefhebbers die graag slapen onder de sterren en willen luisteren naar getjilp van vogels of het geritsel van een eekhoorn. 

Natuurkampeerterrein de Dasselaar 
In Zeewolde is het natuurkampeerterrein de Dasselaar, wat nogal wat noten- en appelbomen heeft, waardoor een park in het bos ontstaan is. Maar laat het duidelijk zijn dat dit bos het grootste loofhoutbos van West-Europa is. 

Men kan lekker wandelen langs de reusachtige populieren en de open bosweiden. Op een ander moment - wanneer het erg warm wordt - kan men verkoeling vinden in het randmeer met haar vele strandjes.  

Natuurgebied het Horsterwold 
Als men toch op onderzoek gaat, kan men vanuit het natuurkampeerterrein zo naar het natuurgebied het Horsterwold, wat van een afstand er uit ziet als een hele grote groene muur. 

Maar als men doorloopt, ziet men de fluweelzachte mossen die op de boomstammen groeien en reeën die op de bosweiden grazen. Men kan in de Stille Kern van het Horsterwold rondstruinen in de wildernis, samen met runderen en paarden. 

De negatieve kant 
Deze week schreef boswachter Rob Koetsier in de lokale media dat er nogal wat huishoudelijk afval te vinden is in de natuur. De gemeenten hebben veel last van zwerfafval, maar het komt ook in de vrije natuur voor. 

Natuurlijk is het voorjaar de tijd om het huis schoon te maken, maar als men afval overhoudt, ruim het dan netjes op, in de juiste container of breng het meteen naar het Afvalbrengstation. Als men de halve inboedel op een aanhanger kan krijgen om het in de natuur te dumpen, kan men het net zo goed op de juiste plaats afleveren. 

(Bronnen: Staatsbosbeheer, Logeren bij de boswachter, Zeewolde Actueel)