Grootste deel ouderen ziet wonen in verzorgingshuis niet zitten

21 mei , 20:48 Nieuws
senioren blij manuel alvarez via pixabay
Pixabay
Senioren blij

Senioren hechten veel waarde aan behoud van zelfstandigheid en privacy bij het kiezen van de woonvorm van hun toekomst. Slechts 7.5 procent van hen heeft interesse in een kamer in het verzorgingshuis, zodra er vanwege gestegen zorgbehoefte een nieuwe woning gevonden moet worden. Dat blijkt uit een representatieve peiling van ouderenorganisatie ANBO-PCOB.

Zelfstandig wonen
Ouderen werden gevraagd of zij zouden overwegen te verhuizen als de zorgvraag stijgt, maar ze nog te goed zijn voor het verpleeghuis. Ongeveer de helft van de ondervraagden (47 procent) blijft met behulp van thuiszorg toch liever thuis wonen of weet nog niet hoe de toekomst eruitziet.

Van de overige geënquêteerden ziet 53 procent een zelfstandige woning binnen een woon-zorgcomplex wel zitten. In een woon-zorgcomplex hebben mensen een eigen woning met voordeursleutel en er is een gemeenschappelijke tuin of binnenruimte. Zorg is op afroep beschikbaar.

Appartementencomplex
Ook het wonen in een appartementencomplex gericht op ouderen, met ontmoetingsruimte maar met reguliere thuiszorg is populair: 37 procent van de ondervraagden zou hier graag willen wonen. Van de groep die wil verhuizen, vindt 14 procent een verzorgingshuis aantrekkelijk klinken. Van het totale aantal ondervraagden is dit dus nog geen 7.5 procent. 

De uitkomst van deze peiling zal binnenkort worden besproken met minister Fleur Agema van Volksgezondheid. Zij wil de verzorgingshuizen terug, maar het lijkt erop dat hier onder de doelgroep niet veel animo voor is. Mogelijk helpen de resultaten haar met de beslissing over een terugkeer van verzorgingshuizen.

Eigen woning met privacy
Wat beide populairdere woonvormen onderscheidt van bejaardenhuizen, zoals verzorgingshuizen ook wel worden genoemd, is het feit dat bewoners een eigen woning hebben met de privacy die daarbij hoort. Bij een verzorgingshuis is dat niet het geval. 

Hier is sprake van een onzelfstandige woonunit. Ook de dag is meer gepland en kunnen verplegers en andere medewerkers eenvoudig een kamer van de bewoner binnenkomen. In de peiling geven ouderen aan dat ze moeite hebben met het feit dat privacy in zo’n tehuis afneemt. 

Van de deelnemers aan de rondvraag vindt 80 procent behoud van zelfstandigheid een zeer belangrijk aspect aan wonen. Privacy is voor 71 procent van de deelnemers essentieel. Het zelf kunnen bepalen van de dagindeling, is eveneens belangrijk: 70 procent hecht hier veel waarde aan.    

Onderzoek 
Aan het onderzoek dat Abbi Insights uitvoerde in opdracht van ANBO-PCOB, deden 3.583 65-plussers mee. Om ervoor te zorgen dat de resultaten een goed beeld geven van ouderen in Nederland is de data gewogen op basis van leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, regio, huishoudgrootte en mate van stedelijkheid.

Anneke Sipkens, directeur-bestuurder van ANBO-PCOB is niet verrast over de uitkomst van het onderzoek: “Veel senioren willen graag met anderen oud worden, maar daarvoor zijn inmiddels veel alternatieve woonvormen die beter voldoen aan de eisen van de moderne senior. 

Privacy en eigen regie zijn ook voor hen nog zeer belangrijk, dat is niet alleen zo wanneer je wat jonger bent. Gelukkig kunnen we met deze gegevens in de hand binnenkort in gesprek met minister Fleur Agema.” 

(Bron: Persbericht ANBO-PCOB)