Prof. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie heeft in een aantal lokale media een open brief laten plaatsen en verwijst hierbij naar de site van de Beweeg Alliantie. Helaas wordt deze laatste site niet overal geaccepteerd als veilig. De heer Scherder geeft aan dat bewegen gezond is, zowel voor het lichamelijke, mentale en cognitieve functioneren.
Bewegen is gezond
Ondanks dat bewegen gezond is, wordt het leven toch niet zo ingericht, dat dagelijks bewegen vanzelfsprekend is. Daarom is het juist nu, net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, van groot belang om hier aandacht aan te schenken.
Volgens de professor kunnen juist de gemeenten het verschil op dit gebied maken. Tenslotte bepaalt de gemeente waar men veilig kan lopen op weg naar de winkel, school of werk. Of dat kinderen buiten kunnen spelen op een aantrekkelijk schoolplein.
Bewegen is geen luxe
Tevens wordt op lokaal niveau bepaald of de senioren in beweging blijven omdat de buurt hiertoe uitnodigt. Gezien bewegen geen luxe is en daarom worden de politieke partijen opgeroepen om bewegen een volwaardige plaats in het verkiezingsprogramma te geven.
Dagelijks bewegen is van groot belang voor de hersenen, het lichaam en het welzijn. Het is bekend dat kinderen die voldoende bewegen, beter leren. Door beweging zijn volwassenen productiever en fitter en blijven ouderen langer zelfstandig.
Niet alleen sport
Bewegen verlaagt de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en overgewicht/obesitas, en mentale klachten zoals depressie en angststoornissen.
Met bewegen wordt niet alleen sport bedoeld, maar de winst zit in het stimuleren van dagelijks en laagdrempelig bewegen. Hierbij kan men denken aan naar school fietsen, naar het werk lopen, buiten spelen, even een stukje wandelen en in de tuin bezig zijn.
Dit soort zaken worden vaak ontmoedigd door onveilige situaties, versteende buurten, een gebrek aan beleid of - belangrijker misschien nog - door het ontbreken van een leefomgeving die steeds blijft uitnodigen om naar buiten te gaan.
Zet de fiets voorop
Naast Prof. Erik Scherder heeft ook de Fietsersbond een oproep gedaan met het thema ‘Zet de fiets voorop!’ Ook de Fietsersbond roept de politieke partijen op om de fiets en de fietser een centrale plaats in het partijprogramma te geven.
Op het moment dat meer mensen gaan fietsen, is er meteen winst op veel verschillende domeinen, zoals meer ruimte op straat, gezondheidswinst, sociale cohesie, verkeersveiligheid, klimaatdoelen.
(Bronnen: Zeewolde Actueel, De Zandvoortse Courant, Fietsersbond)