Het 'potten-en-pannenfonds' van de ChristenUnie

04 mei , 20:30 Politiek
inductie kookplaat shadab mohammad via pixabay
Pixabay
Inductie kookplaat

In de lokale media kwam in januari 2022 een verslag van een interview met fractievoorzitter Tamara Baas van de fractie van de ChristenUnie. In het interview werden allerlei zaken besproken zoals het bouwen in het ‘G-gebied’ wat volgens de fractie ooit een mooi plan was, maar in 2022 werd gemeld door de fractievoorzitter “Bouwen in het bos heeft niet onze voorkeur en dat heeft te maken met de ontwikkeling van het bos”

Potten-en-pannenfonds
Een ander punt wat ter sprake kwam in 2022 was het feit dat de fractie zich bewust was van het feit dat mensen op termijn van het gas moeten. Daarom kwam de ChristenUnie met het idee van een ‘potten-en-pannenfonds’.

Dit fonds zou dan zijn voor mensen die op een andere manier zouden willen gaan koken. Daarnaast kwam in hetzelfde item ook naar voren dat de fractie graag zou zien dat energiearmoede niet meer zou bestaan.  

Motie Potten-en-pannenfonds
In juni 2023 kwam de fractie van de ChristenUnie met de motie Potten-en-pannenfonds, mede ondertekend door Actief Zeewolde, dat unaniem in de gemeenteraad werd aangenomen. 

In de motie wordt het college opgedragen om de gemeenteraad te informeren over de mogelijkheden om in Zeewolde een ‘potten-en-pannenfonds’ te starten, waardoor inwoners een gratis pannenset kunnen krijgen als ze overstappen naar elektrisch koken. 

Het vervolg 
Het college heeft op 15 oktober 2024 een ‘Raadsinformatiebrief reactie op de potten en pannen motie’ aan de gemeenteraad gestuurd. In de brief wordt uitgelegd wat voor mogelijkheden er allemaal waren / zijn.   

Een van de opvallende zaken uit de brief zijn de zogenaamde ‘Kanttekeningen’ waarin onder meer wordt aangegeven dat het fonds niet alleen gebruikt zou worden voor wat het bedoelt zou zijn.

Draagkracht
Tevens zou een bepaalde doelgroep - waarschijnlijk worden hiermee de huurders van (sociale) huurwoningen bedoeld - niet financieel draagkrachtig zouden zijn en heeft geen inductie kookplaat aangeschaft. 

Daarnaast heeft woningcorporatie Woonpalet gemeld de komende jaren geen woningen volledig van het gas te halen, maar wel 15 hybride warmtepompen zullen gaan plaatsen. Dit betekent dat Woonpalet de overgang niet zal bekostigen. 

Het vervolg 2
In december 2024 kwam de fractie van de ChristenUnie weer met een motie, die ook werd aangenomen. In deze motie wordt het college opgeroepen een bepaald scenario (nr. 3 uit de Raadsinformatiebrief) verder uit te werken in een voorstel aan de raad. 

Tevens wordt een maximum op het fonds gezet van 50.000 euro, waarbij uitgegaan wordt dat de inwoners 50 procent betalen van aanschaf en installatie van inductiekookplaat of pannenset (dus 50 procent kan gedeclareerd worden). 

Tevens zou de doelgroep afgebakend worden tot de inwoners die energietoeslag ontvangen. Tenslotte wil de fractie voor het zomerreces 2025 het raadsvoorstel ter bespreking hebben ontvangen en een evaluatie. 

(Bronnen: Gemeenteraad Zeewolde, Lokale Omroep Zeewolde)