Half april werd er geschreven over Buurtgezinnen. Hierbij werd verwezen naar een klein berichtje op Instagram en een folder over positieve gezondheid. De schrijfster van het berichtje had al eerder over het onderwerp gehoord van een collega uit Ermelo, maar kreeg nu de flyer erbij.
Buurtgezinnen
Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken via het motto ‘Opvoeden doen we samen’ aan een stabiel gezin in de buurt. Door dit te doen, krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders hierdoor ontlast.
De organisatie is in 2015 opgezet en is momenteel in ruim 140 gemeenten aan het werk. Hierdoor zijn meer dan 7.000 koppelingen (matches) gemaakt tussen gezinnen. Op dit moment worden er in Zeewolde gezocht naar een aantal steungezinnen. De informatie is op de site te vinden.
Buurtgezinnen kan hierdoor er voor zorgen dat de positieve gezondheid verbetert, onder meer op het gebied ‘Meedoen’ door er voor te zorgen dat er meer sociale contacten komen. Misschien in het gebied ‘Mentaal Welbevinden' om ervoor te zorgen dat men beter in zijn vel komt te zitten.
Gemeenteraad
Op de vergadering van de gemeenteraad - oordeelsvormende vergadering - van 15 mei staat op de agenda onder punt 9 het onderwerp ‘Structurele voortzetting Buurtgezinnen’.
In de inleiding van het advies van het college wordt voorgesteld om de samenwerking structureel voort te zetten. Het college heeft op 23 mei 2023 besloten om akkoord te gaan met het uitvoeren van het project Buurtgezinnen voor de jaren 2024 en 2025.
Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.
Het college stelt voor aan de raad om in te stemmen met structurele voortzetting van Buurtgezinnen vanaf 2026, in te stemmen met een uitbreiding naar 16 tot 20 trajecten per jaar en jaarlijks hiervoor een budget beschikbaar te stellen.
(Bronnen: Gemeenteraad Zeewolde, Buurtgezinnen, zeewolde.nieuws.nl)