Helft senioren per dag meerdere uren online

16 mei , 20:36 Provincie
krachtig ouder worden anbo pcob
Anbo Pcob
Krachtig ouder worden

Gemiddeld gebruikt de helft van de 65-plussers het internet meerdere uren per dag. Dat valt te lezen in het nieuwe nummer van OuderenWijzer, het magazine van ANBO-PCOB. Van de 65- tot 69-jarigen gebruikt 61 procent het internet meerdere uren per dag, van de 80-plussers is dat nog maar 40 procent. Eerder bleek uit onderzoek van ANBO-PCOB al dat ruim 90 procent van de ouderen meerdere malen per dag digitaal actief is.

Vaker en intensiever
Dat senioren vaker en intensiever internet gebruiken heeft veel positieve kanten, vertelt onderzoeker dr. Marije Blok. Ouderen gebruiken technologie regelmatig om verbonden te blijven met dierbaren of juist oude contacten weer op te halen. 

“Die verbondenheid is heel waardevol”, concludeert Blok in het magazine. Ook geeft behendigheid met nieuwe technieken ouderen de mogelijkheid lang autonoom te blijven, iets dat voor veel senioren belangrijk is.

Digitalisering 
In 2024 deed ANBO-PCOB groot onderzoek naar digitalisering onder senioren. Daaruit bleek dat slechts een kleine groep van nog geen 9 procent niet dagelijks op internet actief is. Verreweg het grootste deel gebruikt de digitale snelweg om te mailen, bankzaken te regelen of contact te onderhouden via WhatsApp. Ook online kranten, boeken en tijdschriften lezen is populair: 57 procent van de senioren gebruikt zijn of haar apparaat daarvoor.

Uiteraard zijn er ook uitdagingen voor senioren in de omgang met telefoons, tablets en laptops. Zo ervaart 70 procent van de ouderen het fenomeen ‘wachtwoorden’ als problematisch. Een groep van 62 procent heeft soms moeite met het gebruik van smartphones. 

Bijna een kwart heeft problemen met het delen van foto's, video's of teksten. Verder is opvallend dat 43 procent van de ondervraagde ouderen aangeeft het beoordelen van informatie (nepnieuws) op internet moeilijk te vinden.

Menselijke interactie 
De groep senioren die het internet niet tot nauwelijks gebruikt is in de doelgroep 55-65 jaar 4,5 procent. Onder 75-plussers is het percentage 31,9 procent. Deze groep geeft aan niet uit de voeten te kunnen met nieuwe techniek of er is angst voor gegevensdiefstal of misbruik van persoonlijke informatie. 

Bovendien geven sommige mensen de voorkeur aan menselijke interactie en fysieke ervaringen. ANBO-PCOB zet zich ervoor in dat er ook oog blijft voor deze groep. Daarom is ze aangesloten bij onder meer de Werkgroep Toegankelijkheid en Bereikbaarheid Betalingsverkeer en de Alliantie Digitaal Samenleven.

(Bron: Persbericht ANBO-PCOB)